Hur designar man en örtagård med återvunna varor?

Du kan använda ett brett utbud av återvunna varor i din örtagårdsdesign - behållarna behöver bara
Du kan använda ett brett utbud av återvunna varor i din örtagårdsdesign - behållarna behöver bara ha ett litet kärl för att hålla jord.

Örtagårdar tar upp lite trädgårdsutrymme, vilket gör dem praktiska för hem av alla storlekar, även om du bara har ett litet fönster att odla växter i. Trädgårdscenter säljer örttransplantationer som du kan planera för en snabbare skörd, eller så kan du odla örterna från frön. Butiksköpta planteringsbehållare kan vara en betydande investering; dyra behållare är dock inte mer lämpade för att upprätthålla växtliv än en vanlig behållare. Du kan använda ett brett utbud av återvunna varor i din örtagårdsdesign - behållarna behöver bara ha ett litet kärl för att hålla jord.

Grundläggande instruktioner

1

Välj en plats för örtagården som får mycket sol. Solljusbehoven varierar mellan växter, men ett område som får minst fem timmar solljus per dag är idealiskt. Välj en solig plats på din trädgård, på din uteplats, eller placera trädgården i ett fönster i söderläge i ditt hem.

2

Mät det tillgängliga utrymmet för örtagården för att säkerställa att du väljer återvunna behållare som får plats i det avsedda utrymmet. Tänk på att odlingsutrymmet inte bara är begränsat till marknivån; överväg dina alternativ för att montera växter vertikalt och använd verandaräcken och fönsterbrädor.

3

Tvätta och desinficera alla återvunna behållare innan du använder dem för att odla örter. Tomma burkar och läskflaskor kan ha matrester inuti. Blötlägg behållare i en lösning av cirka 1 del blekmedel till 3 delar vatten i cirka 30 minuter för att döda alla bakterier som kan påverka växternas tillväxt.

4

Borra eller slå flera små dräneringshål i botten av icke-porösa behållare för att låta överflödigt vatten rinna av, vilket minskar risken för rotröta i örtväxter.

5

Mät det tillgängliga utrymmet för örtagården för att säkerställa att du väljer återvunna behållare som får
Mät det tillgängliga utrymmet för örtagården för att säkerställa att du väljer återvunna behållare som får plats i det avsedda utrymmet.

Måla utsidan av återvunna behållare, om så önskas, för att ge viss enhetlighet mellan olika behållartyper. Om du till exempel använder flera olika typer av återvunna varor för örtbehållare, kan du måla varje behållare blå och sedan måla en etikett tvärs över framsidan för att identifiera varje örttyp.

6

Klä botten av varje behållare med några tum grus eller liknande dräneringsmaterial för att ytterligare öka behållarens förmåga att rinna av överflödigt vatten.

7

Montera örtagårdsbehållarna på sidan av ditt hus, en utvändig skjulvägg eller på verandaräcken för att dra fördel av det vertikala odlingsutrymmet runt ditt hem. Detta steg är särskilt smart om du har en liten trädgård med lite eller inget utomhusträdgårdsutrymme i marken.

8

Gör etiketter för att tydligt identifiera de olika växterna i din örtagård; använd en separat etikett för olika sorter av samma växtart. Målarpinnar, laminerat kartong och små målade stenar fungerar bra som växtmarkörer. Hoppa över detta steg om du målade utsidan av behållaren och inkluderade växtnamnet på sidan.

Kreativa örtträdgårdslösningar

1

Montera flera stora plåtburkar, som soppburkar eller kaffeburkar, i ett skjul eller husvägg och plantera varje burk med en annan typ av ört. Kom ihåg att sticka hål i botten på varje burk och lägga till grus för dränering. Du kan ställa dessa återvunna planteringskärl på en utomhushylla eller stå om du inte vill borra i en vägg.

2

Täck baksidan och sidorna av en träpall med stark, svart plast, lämna den främre pallytan och toppen fria från plast. Fyll pallen med steril krukjord och lägg sedan till örtväxter i jorden mellan spjälorna och i toppen av pallen. Välj att plantera endast en typ av ört i varje rad av ribbor, eller blanda olika örttyper för en mer naturlig look. Stöd pallen upprätt mot en vägg eller häng den på en stödstruktur för att hålla golvytan fri.

3

Plantera örter i gamla korgar, säckvävssäckar eller canvaspåsar, häng dem sedan eller ställ dem på en solig plats på en uteplats eller i trädgården. Om påsarna eller korgarna är djupa, fyll dem delvis med halm eller annat lätt material och fyll sedan till toppen med jord. Detta minskar avsevärt mängden krukjord som behövs, eftersom de flesta växtrötter kräver endast 6 till 20 centimeter jord för att växa.

4

Gör etiketter för att tydligt identifiera de olika växterna i din örtagård
Gör etiketter för att tydligt identifiera de olika växterna i din örtagård; använd en separat etikett för olika sorter av samma växtart.

Använd allt från gamla mjölkkannor till 2-liters plastflaskor för din örtagård. Du behöver bara tillhandahålla dräneringshål i botten och fylla med några centimeter grus för dränering.

5

Fyll gamla torrruttnade arbetsstövlar med krukjord och plantera en örttransplantation i varje stövel. Ställ upp stövlarna på en solig plats utanför en dörr så att det ser ut som om växter har slagit rot i skor som din familj lämnat utanför. Du kan borra några hål i botten av skon för dränering om skon inte har åldrats tillräckligt för att tillåta tillräcklig dränering.

6

Återvinn en gammal byrå till en örtträdgård för landskapet. Fodra varje låda med plast för att skydda träet från att ruttna och lägg sedan till några centimeter grus för dränering. Förskjut lådorna så att den nedre lådan dras upp hela vägen, den mittersta lådan är halvöppen och den översta lådan dras ut något. Detta skapar nivåer för att plantera örter och gör att varje låda får lika mycket solljus.

7

Plantera örter genom hålen i sidorna av en gammal tvättkorg fylld med krukjord. Även om en korg med trasiga lameller inte är användbar för tvätt, fungerar den perfekt för örtagårdar. Växtfyllningen kan så småningom fylla ut sidorna av korgen, vilket gör det svårt att se att det är en tvättkorg.

8

Installera gavel på ändarna av en gammal bit ränna, lägg till dräneringshål och använd rännan för att plantera dina favoritörter. Du kan ställa rännträdgården på marken eller montera den på en vägg eller veranda, kanske stapla tre monterade rännträdgårdar för att optimera det vertikala utrymmet.