Äter rådjur calla liljor?

Kan du prova något av de flytande avskräckningsmedlen på marknaden för att avskräcka rådjur från att äta
Om rådjur småäter din trädgård i allmänhet och dina kallaliljor i synnerhet, kan du prova något av de flytande avskräckningsmedlen på marknaden för att avskräcka rådjur från att äta dina växter.

Även om ingen växt är rådjurssäker, föredras vissa framför andra. Calla liljor (Zantedeschia spp.) är inte högst upp på menyn när det gäller rådjur. Calla liljor växer i US Department of Agriculture växthärdighet zoner 8 till 10 - så bra att de kan bli invasiva i våtmarksområden. De producerar ovanliga, trattformade blommor på sommaren och är populära i vattenträdgårdar.

Om calla liljor

Calla liljor är infödda i Afrika, där de växer i träsk och nära sjöar. De har ovanliga blommor som består av en trattformad spadix och en lång, pollentäckt spadix. Vit är den vanligaste färgen för calla liljor, men det finns många färgglada varianter också. De blommar hela sommaren och blir cirka 3 meter höga.

Calla liljor växer från rhizomer, vilket innebär att rådjur som tar prov på dem kan dra nya växter helt fria från marken. Plantera kallaliljor på försommaren efter att all risk för frost har passerat, och kontrollera dem dagligen tills rhizomerna är helt rotade om rådjur verkar visa intresse för dem. Plantera calla liljor i rik jord och full sol och håll dem väl vattnade. De kan också ingå i en vattenträdgård.

Rådjursresistenta växter

Calla liljor (Zantedeschia spp.) är inte högst upp på menyn när det gäller rådjur
Calla liljor (Zantedeschia spp.) är inte högst upp på menyn när det gäller rådjur.

Även om inga växter är helt utanför rådjurens meny, är vissa mindre välsmakande än andra. Calla liljor listas som " sällan allvarligt skadade " av Rutgers Universitys New Jersey Agricultural Experiment Station. Men kom ihåg att rådjur kommer att prova vilken växt som helst för att se om de gillar den och att de, precis som människor, kan ha olika preferenser. Mängden annan mat som är tillgänglig för dem gör också skillnad. Om det inte finns lika mycket vild mat är det mer sannolikt att rådjur invaderar din trädgård och letar efter middag.

Kemiska avskräckande medel

Om rådjur småäter din trädgård i allmänhet och dina kallaliljor i synnerhet, kan du prova något av de flytande avskräckningsmedlen på marknaden för att avskräcka rådjur från att äta dina växter. Produkter som Deer Away eller Hinder har visat sig vara effektiva för att avskräcka rådjur ungefär halva tiden, enligt University of Minnesota Extension Service. Du kan göra din egen version genom att blanda två ägg med 1 till 2 koppar vatten i en mixer. Spraya blandningen på växternas löv, applicera den med några veckors mellanrum under växtsäsongen eller efter kraftiga regn.

Andra metoder att prova kan vara att hänga nätpåsar med människohår eller barer av starkt luktande deodoranttvål runt trädgården. Vissa människor har haft framgång med dessa tekniker, och varje hjortbesättning reagerar på olika avstötande medel.

Bryta gamla vanor

Rådjur tenderar att följa samma väg regelbundet, så att sätta upp ett staket runt din vattenträdgård kan bryta dem från denna vana. Rådjur gillar inte små, slutna utrymmen, så om din trädgård inte är stor kan ett 4 meter stängsel fungera. Om du behöver omsluta ett större område för att skydda alla dina calla-liljor, överväg ett högre trådstängsel som vinklar ut. Detta är svårare för rådjur att hoppa över.