Arboridéer för ett dekorativt insynsstaket

Ett dekorativt stängsel för avskildhet uppnår dubbla mål
Ett dekorativt stängsel för avskildhet uppnår dubbla mål: att ge avskildhet och samtidigt dekorera din trädgård.

Ett dekorativt stängsel för avskildhet uppnår dubbla mål: att ge avskildhet samtidigt som du dekorerar din trädgård. Att lägga till en berså till ett sådant staket kan vara ett helgprojekt eller en del av ett större staketprojekt. En berså är klassiskt en struktur som skuggar en bänk, vilket gör den annorlunda än en spaljé eller pergola. Du kan dock välja att inte inkludera en bänk som en del av din berså, beroende på din trädgårdsstorlek och preferenser. Innan du lägger till en berså till ditt privatstaket, se till att denna överliggande struktur inte är över den maximala höjdbegränsningen för stängsel i din kommun.

Vinstockar stöder

Om ditt privatstaket är gjord av gallermaterial, som du planerar att odla en vinstock i, bygg en berså som stöder ytterligare vinodling. Bygg den här typen av berså av en mängd olika material - träningslinor, järn, trä eller plast. Eftersom målet med bersån är att stödja en vinstock som täcker den, behöver du inte investera i dyra material för bersåkonstruktionen, vilket gör denna berså till ett av de billigaste alternativen. Tidningen "Sunset" rekommenderar ett par snabbväxande vinstockar som lämpar sig för varierande trädgårdsförhållanden: Västerländsk jungfrustång (Clematis ligusticifolia) växer bra i skuggan, och Kaliforniens vilddruva (Vitis californica), eller Roger's Red, är en snabbväxande sol älskare.

Gateway berså

Hjälper en berså ovanpå ett stängsel för att skydda din trädgård
Där din grannes hus kan titta in i ditt, hjälper en berså ovanpå ett stängsel för att skydda din trädgård.

En välvd eller rund form över en port i ett privatstaket är en klassisk användning av en berså. Även om du kan odla vinstockar över den här typen av berså, kan du också använda vackra arkitektoniska inslag för att markera avbrottet i stängslet, vilket gör det lätt att hitta dörren. Om ditt privatstaket är täckt av vinrankor, gör det att hålla bersån fri från växttillväxt det till en övertygande fokuspunkt. Använd material som tål lokala förhållanden, som dimma och salt, samt intensiva temperaturer om din trädgård ligger längre in i landet. Lägg till en väg för att styra ögat mot bersån och använd en ljus färg för porten, återigen med material som tål ändrade temperaturer och fuktförhållanden.

Ytterligare integritet

Där din grannes hus kan titta in i ditt, hjälper en berså ovanpå ett stängsel för att skydda din trädgård. Även om du kan använda en vinstock, kan du också använda bersån som ett ankare för skuggning som drar över en uteplats eller en del av din trädgård. Bygg bersån av trä, lägg korta träbitar tvärs över grundramen och använd ögonbultar för att tjudra stödlinjer som korsar altanen. Fäst sol- och fuktbeständigt tyg på stöden, använd hylsor i tyget för att skjuta tyget fram och tillbaka efter väder och avskildhet.

Med en bänk

Ett integritetsstängsel behöver inte vara påträngande i ditt trädgårdslandskap. I vissa fall behöver du bara ett partiellt staket för att täcka eller skymma sikten till en del av din trädgård. Använd denna möjlighet att skapa en bänk under bersån, växande vinstockar på båda sidor och över bersåstrukturen, vilket ger en vilsam, skuggig yta i din trädgård. Denna typ av berså är särskilt användbar för att förvandla en besvärlig plats i din trädgård till en oas, till exempel en försummad sidogård som gränsar till en grannes fönster. Använd ett staket för att stödja en snabbväxande vinstock som passar ditt mikroklimat, eller placera stora behållare vid basen av staketet och plantera en vinstock som växer bra i en behållare och älskar skugga på sina rötter och sol på sina spetsar, som chilensk klockblomma, eller copihue (Lapageria rosea).