Skär av stammen på en hyacint

På vanlig hyacint klipper du bara av blomspetsen
På vanlig hyacint klipper du bara av blomspetsen och 5 centimeter av stjälken, och låter resten stå tills både stjälk och blad bleknar.

Hyacint sorter

  1. Två typer av vårblommande lökar kallas hyacinter. Vanlig hyacint (Hyacinth orientalis) är flerårig i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 3 till 9 och blir 30 centimeter lång med en central spik tung med doftande rosa, vita eller blå blommor. Druvhyacint (Muscari armeniacum), en infödd Medelhavet, är en växt på 6 till 23 cm med sfäriska blå blommor arrangerade på en spik. Den är härdig i USDA-zonerna 3 till 8. Båda kan odlas utomhus eller tvingas in.

Hyacintkultur

  1. Hyacint av båda typerna planteras på hösten. I varma klimat ovanför USDA zon 8, förkyla dina lökar i kylskåpet i ungefär en månad innan du planterar i full sol på senhösten kan hjälpa stjälkarna att växa längre och blomma bättre. Förkylning verkar inte göra någon skillnad i blomhöjd eller kvalitet i delar av dessa zoner med svala somrar. Inomhushyacint pottas innan de kyls i 10 till 13 veckor. Sedan förs de in i värmen för att gro och blomma.

Efterblomning

  1. På den mer känsliga druvhyacinten drar du fingrarna uppför stjälken för att ta bort de gamla blommorna
    På den mer känsliga druvhyacinten drar du fingrarna uppför stjälken för att ta bort de gamla blommorna.

    När blommorna bleknar och kronbladen tappar, ser hyacinten lite smutsig ut. Bladen börjar gulna, men behöver fortfarande ladda lökens näringsämnen för nästa blomningssäsong. Vattna växterna så länge de är gröna - inomhus eller utomhus. Krukhyacint kan planteras utomhus på våren och ska blomma med normal skötsel om ett till två år. Att tvinga är påfrestande, och samma lökar kommer inte att blomma inomhus två gånger. Lämna bladverket och blomstjälkarna på plats tills de är helt gula eller bruna och dra lätt från marken eller krukjorden. Blomspiken bidrar till att ge näring till löken också. Du bör dock stoppa växten från att sätta frö, vilket avleder energi från lökens regenerering.

Att skära eller inte att skära

  1. Medan vissa källor rekommenderar att man skär av blomstjälkarna vid basen efter att hyacintblommor bleknat för ett snyggare utseende och för att förhindra sådd, rekommenderar Colorado State University Extension ett mer måttligt tillvägagångssätt. På vanlig hyacint klipper du bara av blomspetsen och 5 centimeter av stjälken, och låter resten stå tills både stjälk och blad bleknar. På den mer känsliga druvhyacinten drar du fingrarna uppför stjälken för att ta bort de gamla blommorna. Om du ogillar utseendet på det blekande lövverket och stjälkarna, plantera din hyacintbädd med perenner från sen vår till försommar eller ettåriga växter för att kamouflera de blekande växterna.