Skärning av Peperomia Puteolata

Peperomia puteolata
Peperomia puteolata, eller parallell peperomia, sticker ut bland andra peperomia-arter med sitt grön-vitrandiga blad och slående röda stjälkar.

Peperomia puteolata, eller parallell peperomia, sticker ut bland andra peperomia-arter med sitt grön-vitrandiga blad och slående röda stjälkar. Den fungerar bäst som krukväxt, men kommer att överleva i ett skyddat område utomhus i US Department of Agriculture växthårdhetszon 10 och högre. Parallell peperomia drar nytta av enstaka lätt beskärning för att ta bort döda stjälkar och långbent tillväxt. Det är en enkel process, och det beskurna materialet kan användas för att rota nya växter.

Typ av beskärning

Parallell peperomia når en mogen höjd av 38 centimeter med ett upprätt växtsätt, så det kräver sällan beskärning för att kontrollera storleken. Kosmetisk beskärning för att ta bort skadade stjälkar eller död tillväxt kan dock behövas för att förbättra växtens utseende. Denna typ av beskärning kallas barrvedsbeskärning, och det är den typ som oftast används vid vård av parallella peperomia-växter. Den används också för att ta bort alla felplacerade men friska grenar som kan störa växtens attraktiva, symmetriska växtsätt. Kraftig beskärning krävs aldrig och kan skada växten permanent, så det rekommenderas inte.

Tajming och förberedelser

Inspektera den parallella peperomia-växten för att identifiera all tillväxt som behöver skäras
Innan du deltar i beskärningsprocessen, inspektera den parallella peperomia-växten för att identifiera all tillväxt som behöver skäras.

Som en tropisk växt växer parallellpeperomia kontinuerligt nästan året runt och kan beskäras när det behövs. Våren eller försommaren är dock den bästa tiden att beskära inomhusväxter eftersom det varma vädret och det starka ljuset underlättar snabb återhämtning. Innan du skär parallell peperomia, sanera beskärningsverktygen för att minimera risken för överföring av infektion. Bladen måste torkas av med en lösning av lika delar vatten och tvättsprit och sedan sköljas och torkas av före användning. Hydraterade växter återhämtar sig snabbare från beskärning, så vattna den parallella peperomian rikligt kvällen innan stjälkarna skärs för att minimera stressen och chocken.

Beskärningsprocess

Innan du deltar i beskärningsprocessen, inspektera den parallella peperomia-växten för att identifiera all tillväxt som behöver skäras. Leta upp alla döda, skadade eller svaga stjälkar och grenar med missfärgade eller missbildade blad. Det symmetriska växtsättet observeras bättre från några meter bort, så stå tillbaka och titta på växten. Notera eventuella malplacerade grenar och markera dem med en bit snöre eller krita så att de kan tas bort. Klipp av den oönskade tillväxten vid dess ursprung och nyp bort eventuella döda löv för hand. Friska stjälkar kan sparas och användas för att föröka nya parallella peperomia-växter, så håll dem åtskilda från döda eller skadade grenar.

Rota beskurna stjälkar

Parallella peperomia rötter utan ansträngning från beskurna stjälkar när som helst på året, även om de rotar snabbast under varmt väder. Styckningen kan vara allt från 3 till 15 centimeter lång så länge den har minst ett blad i spetsen och ett nära basen. Dra av det nedre bladet för att exponera tillväxtnoden och lägg sticklingen i en 7,60 cm plastkruka fylld med fuktad sand, perlit eller ren krukjord. Gräv ner hela den nedre halvan av sticklingen i sanden och tryck den ordentligt mot stammen. Sticklingen kommer att rota inom två till tre veckor om den placeras på en ljus, varm plats och ibland förses med vatten.