Klipper du bort de döda stjälkarna efter att dina mexikanska ringblommor inte blommar?

Även kallad mexikansk bush ringblomma eller koppar canyon daisy
Mexikansk ringblomma, även kallad mexikansk bush ringblomma eller koppar canyon daisy, växer bäst i fullt solljus till halvskugga i väldränerad jord.

Mexikansk ringblomma (Tagetes lemmoni) gör en enorm inverkan i trädgården när den blommar för fullt. De glada citrongula, tusensköna blommorna och det finskurna vintergröna lövverket bildar en kulle som kan bli 4 till 6 meter lång och bred - vissa källor rapporterar att växten växer upp till 10 meter i diameter. När du ger mexikansk ringblomma, perenn i US Department of Agriculture växthärdighetszoner 8 till 11, en framträdande plats i din trädgård, ta bort döda stjälkar efter blomningen för att hålla den vintergröna växten på bästa sätt året runt.

Om mexikansk ringblomma

Mexikansk ringblomma, även kallad mexikansk bush ringblomma eller koppar canyon daisy, växer bäst i fullt solljus till halvskugga i väldränerad jord. Växten är benägen att stjälkröta under fuktiga förhållanden, så plantera med kronan i en kulle 1 till 5 centimeter över jordkvaliteten. När den väl etablerats är den torktolerant och behöver bara vattnas en gång var tredje vecka eller så. Mexikansk ringblomma lövverk har en stark doft som kan vara en fördel eller en nackdel, beroende på din smak. Sägs vara en blandning mellan citron, mynta och den skarpa doften av vanliga ettåriga ringblommor (Tagetes erecta), doften av mexikansk ringblomma, avskräcker inte rådjur. Använd handskar när du beskär om du inte vill ha lukten på händerna.

Vårbeskärning

En beskärningssax kan hjälpa dig att rensa den övre tillväxten av även en stor mexikansk ringblomma på en
En beskärningssax kan hjälpa dig att rensa den övre tillväxten av även en stor mexikansk ringblomma på en minut eller två.

Eftersom växten kan växa sig så stor i områden där den inte dödas av frost, rekommenderas en årlig klippning för att hålla den inom gränserna. Klipp tillbaka plantan jämnt till inom några centimeter från marken när ny tillväxt börjar tidigt på våren. En beskärningssax kan hjälpa dig att rensa den övre tillväxten av även en stor mexikansk ringblomma på en minut eller två. Kompostklippning efter klippning.

Deadheading

I de frostfria områdena i sin härdighetszon kan mexikansk ringblomma blomma av och på året runt, även om den vanligtvis ger en stor blomning under senhösten till tidig vinter. Skär bort bleka blommor tillbaka till nästa sidostjälk eller blomknopp på stjälken när blomningen är ljus eller du bara har en eller två plantor. Skär tillbaka plantorna med ungefär en tredjedel efter en stor blomning. Undvik dock att klippa förbi sensommaren eller tidig höst, annars kan du försena växtens stora vintershow. Blomning i mexikansk ringblomma utlöses av kortare timmar med dagsljus, vilket kan förlänga blomningen till våren när ditt område upplever mulet, regnigt väder. När det händer, skjut upp vårklippningen tills blommorna börjar blekna.

Beskärning efter problem

Mexikansk ringblomma är frostkänslig, men är rothärdig ner till ca -8°C. Skär av frostskadade stjälkar vid basen med bypass-beskärare när skadan blir uppenbar - stjälkarna blir bruna eller kollapsar. Ny tillväxt uppstår när temperaturen blir varm. Mexikansk ringblomma kan också bli "bent", för lång med glesa löv vid basen av tunna stjälkar, och börja floppa när det får för lite sol. Beskär dessa växter tillbaka med en tredjedel, skär till precis ovanför en lövnod för att uppmuntra mer kompakt tillväxt.