Croton buskar

Croton klarar sig bäst i temperaturer mellan 60
Croton klarar sig bäst i temperaturer mellan 60 och 29°C. För extra fukt, dimma bladen med vatten en gång om dagen.

Rikt färgat lövverk är en slående del av ett tropiskt landskap, och krotonen (Codiaeum variegatum var. pictum) levererar. De stora bladen finns i en mängd färger och mönster, från djupgröna med gula fläckar till lågröda och blåsvarta. Croton växer i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 10 till 11. I andra klimat kan du odla denna tropiska växt i ett växthus eller inomhus.

Egenskaper

Croton blir 3 till 8 meter hög med en spridning på 3 till 6 meter. Denna vedartade buske har ett förgrenat, upprätt växtsätt. Små, vita, icke pråliga blommor blommar på långa stjälkar. Även om de inte är särskilt dramatiska, lockar crotonblommor till sig fjärilar. De glansiga bladen är vintergröna och varierar i form från långa och smala till breda och ovala, beroende på sort. Håll utkik efter mjölkaktig saft från trasiga grenar som kan orsaka hudirritation.

Landskapsanvändning

Croton fungerar bra som häck- eller skärmväxt, i kantområden och i grundplanteringar. Det slående bladverket gör denna växt väl lämpad som exemplar av buske eller för uteplatsplanterare. Croton växer delvis i sol eller delvis skugga, men för att få ut den bästa färgen ur löven, plantera i starkt, indirekt ljus eller fläckig form där växterna kommer att få skiftande ljus under hela dagen.

Plantering och skötsel

Croton blir 3 till 8 meter hög med en spridning på 3 till 6 meter
Croton blir 3 till 8 meter hög med en spridning på 3 till 6 meter.

Plantera en krotonbuske i snabbt dränerande, sandig, stenig eller lerig jord. En av nyckelelementen för att framgångsrikt odla denna tropiska buske är att ge tillräckligt med vatten. Blötlägg jorden djupt när den börjar torka ut, varje vecka eller oftare i torrt väder. Du behöver i allmänhet inte gödsla en etablerad krotonbuske. Du kan förbättra näringsnivåerna genom att lägga till ett 10,20 cm djupt lager kompost till området vid planteringstillfället. För ytterligare näringsämnen, lägg till ett 2- till 10,20 cm djupt lager kompost runt en etablerad krotonbuske, med början 5 centimeter från basen av stammen och sträcker sig ut till kanten av dropplinjen.

Container växer

Oavsett om du odlar en croton i en behållare inomhus eller i ett växthus, eller ute i trädgården, behöver en växt i en behållare mer omsorg och uppmärksamhet. Använd en kruka som är 2 till 10 centimeter större än plantskolans behållare när du planterar och använd en väldränerande krukjord. Vattna när jorden börjar torka ut på toppen och gödsla varje vecka med en balanserad 20-20-20 flytande gödselmedel. Blanda 2 matskedar gödselmedel med 1 liter vatten och använd den för att blötlägga jorden i behållaren var sjunde till var tionde dag. Läs alltid etiketten eftersom appliceringsmängder och instruktioner varierar beroende på märke. Croton klarar sig bäst i temperaturer mellan 60 och 29°C. För extra fukt, dimma bladen med vatten en gång om dagen.

Kultivarer

Med en mängd färgglada sorter att välja mellan kan du hitta en färgkombination för din trädgårdsdesign. Prova den breda, ovalbladiga sorten "Andreanum" med gröna bladårer och kantad med guld, eller den spiralbladiga sorten "Spirale" med mörkröda och gröna blad. Sorten "Gold Star" har smala gröna blad som är dammade med gulguldfläckar. För en mer subtil färgning, prova "Evening Embers" en blåsvart kultivar med röda och gröna märken och slående röda ådror.