Container Trädgårdsarbete Med Hortensior

Quercifolia) är också ett vanligt val för trädgårdsskötsel
Alice eller Snow Queen ekbladshortensia (H. quercifolia) är också ett vanligt val för trädgårdsskötsel.

Underbara blommande växter med enorma blomhuvuden är alla hortensiaälskares dröm. Växterna kan dock vara särskilt noga att odla och har mycket specifika krav. De växer bra i de flesta delar av Europa så länge de har ett halvskuggläge som inte är för tätt stängt. Välj bland ett stort antal sorter, inklusive några som är mer torktåliga än andra. De flesta hortensior är härdiga mot växthärdighetszonerna 5 till 9 i US Department of Agriculture, även om de med rätt inställning växer bra i USDA-zonerna 10 och 11.

Olika sorter

Hortensiasorter som växer bra i behållare inkluderar den släta eller vilda Annabelle hortensia (Hydrangea arborescens), nästan alla de stora blad (H. macrophylla) sorter, såsom Nikko Blue (H. macrophylla var macrophylla) och Veitchii spetshortensia (H.). macrophylla var. normalis). Alice eller Snow Queen ekbladshortensia (H. quercifolia) är också ett vanligt val för trädgårdsskötsel. Den hortensia som oftast används för trädgårdsskötsel är PG, eller PeeGee, hortensia (H. paniculata), som har stora, pråliga skärmar av vita blommor som blir rosa i mitten till sensommaren.

Plats

De stora bladsorterna svarar bra på de högre befruktningshastigheterna som anges på produktetiketten
De stora bladsorterna svarar bra på de högre befruktningshastigheterna som anges på produktetiketten.

Annabelle kan växa i full sol men i de varmare USDA-zonerna som 9 och 10 bör den ha halvskugga, medan båda de stora bladsorterna och ekbladshortensiaen behöver cirka 50 procent skugga, särskilt i varma kustnära lägen. Placera dina stora blad hortensiabehållare i ett område som vetter mot söder eller väster, som värms upp sist varje dag och hjälper dem att hålla sig svala. Undvik torra och blåsiga platser, eftersom de stora löven snabbt tappar fukt och vissnar i varmt, dammigt väder.

Jord

Använd rik, fuktig, väldränerande jord i hortensiabehållarna. Behållarjordens pH och mängden aluminium i jorden påverkar färgen på hortensiablommorna. Vita blomväxter påverkas inte, eftersom de inte har någon pigmentering, men färgblommor ger blå blommor när de planteras i jord med hög aluminiumhalt och låg surhet. Att öka det sura innehållet i jorden resulterar i blommor som är mer rosa än blå.

Vård

Hortensior behöver mycket vatten för att växa bra, även om Annabelle och PG behöver mindre än de stora bladsorterna. En fuktbrist kommer att få även de mer torktoleranta sorterna att tappa löv, men rötterna och jorden bör inte hållas mättade, eftersom detta kommer att orsaka rotröta och mögel. Applicera gödselmedel med kontrollerad frisättning antingen på våren eller strax efter plantering, och välj en produkt som kommer att släppa under hela regionens växtsäsong. De stora bladsorterna svarar bra på de högre befruktningshastigheterna som anges på produktetiketten.