Hur komposterar man biologiskt nedbrytbart skräp?

Allt biologiskt nedbrytbart material kommer att kompostera
Allt biologiskt nedbrytbart material kommer att kompostera, men animaliska produkter kan locka flugor; husdjursavfall och sjuka växter kan bära patogener.

Kasta en äppelkärna på gatan, och du skräpar ner. Kasta den i din komposthög, och du gör en god gärning. Att kompostera dina biologiskt nedbrytbara rester håller skräpet borta från soptippen, samtidigt som du skapar en rik jordtillsats som du kan använda för att gödsla din trädgård. Kompost kan öka din växttillväxt och skörd, samtidigt som den hjälper till att undertrycka sjukdomar och ogräs (se referenser 1). Kompostering är en ganska enkel process, men det finns några viktiga steg som kan göra din kompost säkrare och mer framgångsrik.

Förberedelse

1

Välj en plats för din kompost. Kompostering kräver tid, så välj ett område som du inte behöver använda på flera månader till över ett år och vid behov ett område utom synhåll för dina grannar.

2

Köp eller bygg en kompostbehållare. Färdiga papperskorgar finns i trädgårdsbutiker, eller så kan du göra dina egna med trä och trådnät. Alternativt kan du bygga en komposthög och täcka den löst med en presenning. (Se Resurser 1)

3

Sortera dina rester. Allt biologiskt nedbrytbart material kommer att kompostera, men animaliska produkter kan locka flugor; husdjursavfall och sjuka växter kan bära patogener. Lämna dessa ur högen och kompostera endast grönsaker, frukter, trädgårdsklipp och trä- och pappersprodukter. (Se referenser 1)

4

Skär stora bitar i mindre bitar med sax eller kniv. Mer yta kommer att påskynda nedbrytningen.

Förvaltning

1

Kasta den i din komposthög
Kasta den i din komposthög, och du gör en god gärning.

Lägg ett 2- till 10,20 cm lager av komposterbara rester på botten av din soptunna. Lägg till en skyffel med jord för att hjälpa till att introducera nyttiga organismer.

2

Lägg till ett 2- till 10,20 cm lager av strimlad tidningspapper, kartong, papper, bomull, träiga trädgårdsdetaljer och andra material med hög kolhalt. Fukta dina material och se till att de förblir fuktiga.

3

Fortsätt bygga en hög, alternerande lager. Vänd eller blanda högen minst en gång varannan vecka, helst två gånger i veckan, och håll en jämn fuktnivå.

4

Börja en ny hög eller sluta lägga till material efter några månader. Fortsätt att vända högen regelbundet och bibehåll fukten. Om några månader bör den mogna till färdig kompost.

5

Testa din kompost. Färdig kompost kommer att vara mörkbrun, ha en jordig lukt och smula i händerna. När det är klart kan du använda kompost i din trädgård.