En jämförelse av zoysia frön vs. Zenith zoysia frö

UH trädgårdsodlare rekommenderar två förbättrade frösådda zoysia-sorter
UH trädgårdsodlare rekommenderar två förbättrade frösådda zoysia-sorter, "Zenith" och "Compadre" (Zoysia japonica "Compadre"), tidigare kallad "Companion."

Även om det är billigare att plantera frösådda sorter av zoysiagrass än att köpa och plantera pluggar, presterar de i allmänhet inte lika bra. Gräs under varma årstider, vilket betyder att det är grönt på sommaren och blir brunt på vintern, zoysia växer bäst i ett område som motsvarar US Department of Agricultures växthärdighetszoner 5 till 11. Faktum är att Clemson University Cooperative extension påpekar att zoysia föredrar temperaturer mellan 80 och 35°C. "Zenith" (Zoysia japonica "Zenith"), en egenutvecklad sort som distribueras av Patten Seed Company i Lakeland, Georgia, rankas bland de bäst fröade sorterna.

Frösådd zoysia art

Av de tre kommersiellt tillgängliga zoysia-arterna, Zoysia mantrella, Zoysia tenifolia och Zoysia japonica, är endast Zoysia japonica tillgänglig i fröade sorter. Övriga måste etableras genom att plantera pluggar. Trädgårdsodlare vid University of hawaii (UH) säger att Japonica-sorter som etablerats vegetativt genom att plantera pluggar producerar gräs med högre kvalitet än frösorter.

"Zenith" och "compadre"

UH trädgårdsodlare rekommenderar två förbättrade frösådda zoysia-sorter, "Zenith" och "Compadre" (Zoysia japonica "Compadre"), tidigare kallade "Companion." "Compadre", en proprietär zoysiakultivar som distribueras av Seed Research of Oregon i Corvallis, har bättre färg i september och oktober men "Zenith" har bättre färg under vintern.

Mörkgrön "Zenith" har finare bladstruktur och grönskar snabbare på våren. "Zenith" är tätare på sommaren; "Compadre" är tätare på hösten. "Zenith" tål frost bättre. Båda sorterna är lika lätta att klippa. "Zenith" motstår bruna fläckar och skador av mullvadar och syrsor bättre än "Compadre", men "Compadre" är mer motståndskraftig mot dollarfläckar.

Seeded sort testresultat

Även om det är billigare att plantera frösådda sorter av zoysiagrass än att köpa
Även om det är billigare att plantera frösådda sorter av zoysiagrass än att köpa och plantera pluggar, presterar de i allmänhet inte lika bra.

"Zenith" presterade inte bra i tester som kördes av National Turfgrass Evaluation Program (NTEP) från 1997 till 2000, men rankades som den bäst fröade zoysiakultivaren i NTEP-försök som genomfördes från 2003 till 2006. NTEP 2002 tester av zoysias färg och textur södra zonen som inkluderar Alabama, Arizona, Kalifornien, Florida, Missouri, Texas och New Mexico, rankad "Zenith" femte bästa zoysia och "Compadre" sjätte bäst.

Du kan köpa blandningar av Zoysia japonica-frö som marknadsförs som "Cathay" (Zoysia japonica "Cathay"), "Sunrise" (Zoysia japonica "Sunrise") och "Korea" (Zoysia japonica "Korea"), importerade från Kina, Japan och Korea respektive. Dessa grova gräs klarade sig alla dåligt i tester av både vegetativt och frösådda kultivarer utförda av University of Florida. De kinesiska sorterna fick något bättre betyg än koreanska och "Zenith".

Grunderna för Zoysia gräsfrö

För att odla tät zoysia-gräs, så 1 kg behandlat, skalat frö för varje 1000 m2, instruerar Supersod.com. Om du sår i högre hastighet, kommer ditt gräs att vara mottagligt för torkstress. När du har sänt ut fröna, rulla dem lätt för att säkerställa att de har kontakt med jorden.

Zoysia frön är små och måste vara inom 0,25 till 1,30 cm från ytan för att gro. Täck dem med ett lager jord, kompost eller kompost som är mindre än 0,60 cm djupt. De bör gro inom 10 till 15 dagar. Under de bästa förhållandena tar de åtta till 12 veckor att etablera en komplett gräsmatta.