De bästa sällskapsväxterna för björnbär

Även om björnbär producerar bäst i full sol
Även om björnbär producerar bäst i full sol, använder vissa trädgårdsmästare björnbärsbuskar som växter i undervåningen till högre buskar och träd.

Medan prydliga rader av björnbärsbuskar erbjuder de enklaste skördemöjligheterna för självförsörjande trädgårdsmästare, kanske du föredrar att "blanda ihop det" genom att odla björnbär under ett tak av kompletterande träd, samt blanda dem med andra näringsbärande buskar. Det är också bra att använda örter och blommor som hjälper till att bibehålla buskens hälsa. Björnbär trivs i ett antal klimat och markförhållanden, även om de ogillar myr eller kvävefattig jord. De kan till och med tolerera halvskugga, även om buskarna inte kommer att producera lika mycket frukt som de som planterats på de soligaste platserna.

Träd

Även om björnbär producerar bäst i full sol, använder vissa trädgårdsmästare björnbärsbuskar som växter i undervåningen till högre buskar och träd. I större trädgårdar anses vita ek (Quercus alba) eller Stillahavsmadrone (Arbutus menziesii) träd som komplementväxter för björnbär, delvis för att de lagrar fukt i sina lummiga baldakiner och släpper ut näring i form av lövrik kompost. Om din trädgård inte kan vara värd för ett träd så stort som en ek eller madrone, överväg naturligt små eller dvärgträd som päron, körsbär och mandel.

Andra buskar

De hjälper också till att dölja de nakna stjälkarna från björnbärsbuskar
De hjälper också till att dölja de nakna stjälkarna från björnbärsbuskar, rosor och andra brambleväxter.

Att etablera växter av liknande höjd och som trivs i samma markförhållanden hjälper till att desorientera skadeinsekter som är ivriga efter en stor skörd av en viss växt. För att öka produktiviteten i din trädgård, välj andra buskar som producerar frukt. Blåbärsbuskar är bra följeslagare för de soligare sträckorna i din trädgård eftersom de är lika höga som björnbär. Dessutom tolererar björnbär surheten som blåbärsbuskar behöver. Buskar som kan ta lite skugga inkluderar hasselnötter, såväl som två mindre kända ätbara odlingar - servicebär och fingerborgsbär, som hjälper till att fylla i luckorna mellan björnbärsskördarna. För färg och matvärde, överväg höftbärande rosenbuskar, som producerar frukter rika på C-vitamin på hösten. Rosa rugosa är enklassisk tålig rosenbuske som passar bra ihop med sina kusiner.

Högre örter

Plantera höga örter framför eller mellan björnbärsväxter för att uppmuntra pollinatörer och för att avvärja destruktiva skadeinsekter. Tillsammans med rosenbuskarna, överväga bibalsam (Monarda spp.) och gurkört (Borago officinalis) för att locka pollinatörer. Tansy (Tanacetum vulgare) och rue (Ruta spp.) är kända för sina växtföreningar, såsom kamfer, som desorienterar sådana björnbärsfrukter och stjälkrovdjur som japanska skalbaggar och möss. Isop (Hysoppus officinalis) både lockar bin och hjälper till att stöta bort skadedjur, inklusive kålmal och loppbaggar.

Marktäckare

Precis som med högre örter kan marktäckare fylla flera funktioner, från insektsmedel till pollinatorattraherande medel till att ge ett attraktivt täcke vid basen av växter. Mint (Mentha spp.), citronmeliss (Melissa officinalis) och gräslök (Allium schoenoprasum) ger alla tre funktionerna. De hjälper också till att dölja de kala stjälkarna från björnbärsbuskar, rosor och andra odlingar. Jordgubbar förlänger den ätbara skörden samtidigt som de ger känsliga blommor på våren och marktäckande lövverk under hela växtsäsongen. Bush-typ ärtor eller gröna bönor är ettåriga grönsaker som tillför kväve till jorden - det viktigaste näringsämnet björnbär behöver. Plantera kompakta ärtor eller bönor nära stjälkarna av björnbär. Efter att ha skördat baljväxterna, klipp av de förbrukade plantorna vid deras baser istället för att riva ut dem för att undvika att skada björnbärsväxterna. De sönderfallande baljväxtrötterna kommer att fortsätta att ge kväve till björnbärsfläcken.