Coleus groning

Coleus är lätt att rota i ett glas vatten
Coleus är lätt att rota i ett glas vatten, men dessa sticklingar kommer att se ut precis som moderplantan.

Coleus lägger till färgglatt bladverk och ett brett utbud av former och färger till skuggiga delar av trädgården. Tack vare mer än 200 år av hybridisering kan vi odla coleus i vilken färg som helst utom blå och med bladformer som sträcker sig från enkla lansetter till djupt skurna, murgrönaliknande bladverk. Coleus är lätt att rota i ett glas vatten, men dessa sticklingar kommer att se ut precis som moderplantan. Att odla coleus från frön ger dig tillgång till ett brett utbud av möjligheter. Odla coleus som en perenn i US Department of Agricultures hårdhetszoner 10 till 12, eller som ettårig i valfri zon.

Krav

Coleus frön behöver ljus för att gro. Tryck ut fröna på ytan av jorden, men gräv inte ner dem. De gror bäst i temperaturer mellan 65 och 24°C. Det tar 10 dagar eller mer för fröna att gro. Frön som startas inomhus behöver minst åtta veckors odling inomhus innan de transplanteras utomhus. Du kan starta fröna utomhus i USDA zoner 9 och varmare när som helst jordtemperaturen är konsekvent 70 grader eller varmare.

Sådd inomhus

Coleus frön behöver ljus för att gro
Coleus frön behöver ljus för att gro.

Så coleus frön i små, individuella krukor som innehåller fröstartmedium. Fröna är väldigt små, så det är bäst att förfukta jorden så att du inte sköljer ner fröna till medium när du vattnar. Ett enkelt sätt att placera bara några av de små fröna på jordens yta är att trycka in en liten, mjuk konstnärspensel i fröna och sedan knacka den försiktigt över mitten av krukan. Om mer än en planta dyker upp, klipp eller nyp bort de överflödiga plantorna. Frön gror bäst i en fuktig miljö. Håll luften som omger dem fuktig genom att använda en fröbricka med ett genomskinligt plastlock eller genom att omsluta krukorna i en plastpåse.

Transplantation

Börja förbereda de unga plantorna för friluftsliv cirka två veckor innan du transplanterar dem genom att placera dem på en skuggig plats utomhus under gradvis ökande tid. Vissa moderna sorter tolererar full sol, men de flesta sorter föredrar hel eller delvis skugga, och färgen förbättras med mängden skugga. Förbättra jorden med kompost och transplantera plantorna när all risk för frost är över. Placera plantorna 12 till 51 centimeter från varandra, eller närmare för dvärgkultivarer.

Sådd utomhus

Arbeta in ett 5,10 cm lager kompost i jorden och jämna sedan till jordens yta innan plantering. Fukta jorden till ett djup av flera centimeter och tryck sedan på fröna på jordens yta, men begrav dem inte. När plantorna kommer fram, tunna ut dem till 12 till 51 centimeter från varandra, eller närmare för dvärgsorter.