Det bästa klimatet för gerberprästkragar

Gerber-prästkragar trivs bäst på platser som får full sol
Gerber-prästkragar trivs bäst på platser som får full sol, vilket innebär minst sex timmars direkt solljus varje dag.

Den färgglada gerber-prästkragen (Gerbera jamesonii), ibland kallad Transvaal-prästkragen och Barberton-prästkragen, växer som en perenn i US Department of Agricultures växthårdhetszoner 9 till 11 och som ettårig i kallare klimat. Dess stora blommor har en gyllene till bronsbrun central skiva omgiven av kronblad i nyanser av gult, rött, lila eller orange. Gerberprästkragar fungerar bra i rabatter, border, planteringskärl och krukor, och de håller sig friska med relativt lite omsorg så länge de har rätt klimat och andra korrekta växtförhållanden.

Ljusförhållanden

Gerber-prästkragar trivs bäst på platser som får full sol, vilket innebär minst sex timmars direkt solljus varje dag. Om du bor i ett varmt klimat, välj en planteringsplats för dem som får morgonsolljus och lite eftermiddagsskugga under sommaren. Undvik att plantera dina prästkragar nära tegelväggar, betongtrottoarer och andra ytor som reflekterar värme.

Markförhållanden

På grund av sina långa rötter föredrar gerber djup, organiskt rik, lerig eller sandig jord. Dessa tusenskönor kräver också platser med bra dränering. Så överväg att placera plantorna i behållare eller upphöjda bäddar om din trädgård har dåligt dränerande jord. Förbättra egenskaperna hos en planteringsplats genom att införliva ett cirka 5,10 cm djupt lager av kompost, humus, torv eller annat organiskt material i jorden innan du planterar gerber.

Befruktningsbehov

Att mata dina gerberprästkragar med ett komplett gödselmedel en gång varje månad under sommaren hjälper till
Att mata dina gerberprästkragar med ett komplett gödselmedel en gång varje månad under sommaren hjälper till att främja blomningen.

Att mata dina gerberprästkragar med ett komplett gödselmedel en gång i månaden under sommaren hjälper till att främja blomningen. Läs och följ noggrant anvisningarna på en gödselprodukts etikett eftersom instruktionerna varierar mellan olika typer av gödselmedel och märken. En vattenlöslig, allsidig, 24-8-16 växtmatsetikett uppmanar användarna att blanda 1,5 matsked av det gödselmedlet med 1,5 liter vatten i en vattenkanna och att använda blandningen för att blötlägga jorden vid varje växtbas var sjunde till 14:e dag medan plantorna växer aktivt. Genom att blötlägga jorden får gödselblandningens näring till växternas rötter. Förvara gödselmedel på en plats där barn och djur inte kan nå det.

Vattenkrav

Gerber-prästkragar behöver regelbundet vattnas på djupet för att trivas, särskilt under sträckor av torrt väder. Använd en blötläggningsslang, vattna dina växters jord ungefär en gång i veckan, låt vattnet rinna tills de översta 6 till 20 centimeterna av jorden blir fuktig. Låt jorden torka innan du vattnar igen. Genom att vattna din gerbers jord tidigt på morgonen kan bladverket torka helt innan solnedgången, vilket hjälper till att förebygga svampsjukdomar.

Potentiella problem

Fuktigt lövverk och svala kvällstemperaturer samverkar ofta för att främja svampsjukdomar, särskilt mjöldagg. Den sjukdomen uppträder först på ett blad som små vita fläckar som snabbt sprider sig för att täcka hela bladytan. Om det lämnas obehandlat kan det drabbade lövet krulla, gulna, torka ut eller vissna. Förebygg eller kontrollera mjöldagginfektioner genom att blanda 1 matsked bakpulver och 1 matsked trädgårdsolja i 1 liter vatten. Spraya blandningen på dina tusenskönor tills den täcker deras lövverk ordentligt. Behandla dina växter en gång i veckan med blandningen tills symtom på mjöldagg försvinner.

Andra överväganden

Att hålla flera gerber-prästkrageväxter 12 till 46 centimeter från varandra främjar gott om luftflöde för bladverket och ger växterna gott om utrymme att sprida sig. Att ta bort förbrukade eller döda blommor och nypa bort döda löv hjälper till att bibehålla växternas utseende. Att ta bort en del av det överflödiga lövverket från varje växts centrum tillåter mer solljus att tränga igenom hela det återstående lövverket och främjar blomningen.