Albladbagge

Att rensa området runt dina alar från löv- eller barkskräp på hösten berövar vuxna bomullsbladbaggar
Att rensa området runt dina alar från löv- eller barkskräp på hösten berövar vuxna bomullsbladbaggar vinterskydd.

Med tanke på den fuktiga eller våta jorden de älskar, växer bergs, röd- och vitalar (Alnus incana ssp. tenuifolia, Alnus rubra och Alnus rhombifolia) från 2 till mer än 3 meter per år. Lämpliga för det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 5 till 11, dessa tätt övertäckta alar kyler sin sommarmiljö med frodiga, ovala djupgröna löv - om inte ett angrepp av glupska bladbaggar berövar dem från deras lövverk.

Al loppor skalbaggar

Juveltonade, grönaktiga till klarblåa alloppbaggar (Macrohaltica ambiens) tillbringar sina vintrar i viloläge på växtrester under alar innan de vaknar på våren för att livnära sig på bladen och lägga klasar av gula ägg. På några dagar kläcks deras svartryggiga, gulsidiga larver, livnär sig på de övre bladytorna fram till sensommaren och faller från träden för att förpuppa sig. När de dyker upp som 0,50 cm vuxna på ungefär en vecka, börjar grupper av skadegörare att äta igen, fyller löven med hål tills de faller till jorden och går in i vinterdvala tidigt på hösten. Kraftiga angrepp av loppbaggar kan avlöva träden, men bladförlusten inträffar vanligtvis för sent på året för att få bestående effekter.

Bekämpning av loppbaggar

Bekämpning av bomullsträbladbaggar
Bekämpning av bomullsträbladbaggar.

Rensning och bortskaffande av skräp från dina alar på hösten tar också bort övervintrade alloppor. Även om skadedjuren sällan kräver kemisk behandling, minskar antalet larver om man besprutar träden på våren med en lösning av 5 matskedar icke-diskmedel flytande tvål per gallon vatten. Applicera den insekticida tvålen så att den täcker båda sidorna av löven, och skölj träden om några timmar för att skydda dem från tvålrelaterade solskador. Att upprepa appliceringen två gånger under nästa vecka dödar de flesta av larverna som undkom den ursprungliga sprayen.

Bomullsbladbaggar

Gula och svarta bomullsträbaggar (Chrysomela scripta) tillbringar sina vintrar under bark eller växtrester innan de parar sig och lägger ägg på våren. De tuggar hål i moget lövverk och skadar nya skott tillräckligt för att hämma en als tillväxt. De 0,60 cm långa skadedjurens bruna och vita larver avger en obehagligt doftande, mjölkaktig vätska som ett försvar mot rovdjur. Grupper av larver tillbringar två veckor med att sluka löven ner till sina ådror. De fäster sedan vid bladen eller kvistarna för att förpuppa sig, vilket tar nästan 1,5 år för att komma upp som vuxna. Små alar upp till 3 år har störst risk för angrepp av bomullsbaggar, enligt New Mexico State University.

Bekämpning av bomullsträbladbaggar

Att rensa området runt dina alar från löv- eller barkskräp på hösten berövar vuxna bomullsbladbaggar vinterskydd. Att beskära och förstöra kvistar och grenar angripna av förpuppande larver minskar svårighetsgraden av framtida attacker. Om skadedjuren har konsumerat mer än 20 procent av din als vår - eller 40 procent av dess sommar - lövverk, rekommenderar New Mexico State University att du dödar larverna med insekticid tvål. För att hantera vuxna på små träd, behandla bladverket upp till en gång i veckan med färdig att använda karbarylspray, belägg båda bladytorna noggrant från ett avstånd av 8 till 30 centimeter eller enligt etikettspecifikationerna. För större träd, applicera en lösning av 2 matskedar karbaryl 50 WP koncentrat per gallon vatten med en trycklufts- eller ryggsäcksspruta. Behandla träden när temperaturen är lägre än 29°C och följ alltid tillverkarens rekommendationer för skyddskläder vid sprutning.

Relaterade artiklar
  1. Bottenvattnande afrikanska violer
  2. Kan sparris odlas i krukor?
  3. Flaskborste sorter
  4. Kan vanliga ormbunkar transplanteras?
  5. Årlig blomvård
  6. Kan björnbär odlas i krukor?